Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@09:15:43 GMT

استاد پژوهشگاه زلزله: سیلاب در بروز زلزله تاثیر دارد

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۵۷۳۳۲

استاد پژوهشگاه زلزله: سیلاب در بروز زلزله تاثیر دارد

تهران-ایرنا- مدیر گروه زلزله شناسی پژوهشگاه بین المللی زلزله با استناد به دیدگاه برخی کارشناسان گفت : سیلاب باعث لغزش زمین می شود ، از این رو این امکان وجود دارد که سیلاب اخیر باعث بروز زمین لرزه و زلزله در کشور شود.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، مهدی زارع عصر سه شنبه در نشست تخصصی بررسی مدیریت سیلاب و اطلاعات مکانی طرح موضوع زمین شناسی سیل فروردین 98 اظهار کرد: 26 استان درگیر سیل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیش از 4 میلیارد دلار به کشور خسارت وارد شده که 1.5 میلیارد دلار مربوط به بخش کشاورزی بوده است.
زارع ادامه داد: با توجه به بازه زمانی بارش های چهارهفته اخیر نسبت به دوره مشابه سال گذشته میزان بارش سه برابر بوده است و 484 میلیارد مکعب بارش داشتیم همچنین در این 25 استان حدود 2 میلیون نفر آسیب دیده اند.
این استاد پژوهشگاه زلزله شناسی اظهار کرد: سیل علی رغم زلزله صدمات جانی زیادی ندارد اما زیر ساخت ها را از بین برده و انسان ها را بی خانمان می کند.
وی گفت: آنچه که در گرگان و گلستان اتفاق افتاد ایجاد پوشش آبرفتی و سخت شدن لایه سطحی خاک بود که نفوذ پذیری آب در زمین را کاهش می دهد.
این زلزله شناس توضیح داد: بروز خشکسالی قشری با نفوذ پذیری کم را به وجود می آورد. و 95 درصد آب باران به صورت رواناب می شود و فقط 5 تا 10 درصد به زمین نفود می کند که یکی از راه حل های حل این موضوع احداث سد ها است.
زارع افزود: سیلاب ها تحت تاثیر رواناب ایجاد می شود. به اعتقاد برخی از کارشناسان سد سازی هم موجب ایجاد رسوب می شود.
وی با اشاره به سیستم آبی شهر تهران گفت: تهران به دلیل دستکاری انسان در مقابل سیل واریزه ای و جریانی آسیب پذیر است اما سیستم رصدی خوبی وجود دارد.
این زلزله شناس ادامه داد در برخی مدل های پیش بینی، بروز سیل واریزه ای، 5 .2 میلیون نفر را در تهران تحت تاثیر قرار می دهد.
زارع همچنین گفت: در مورد حریم رودخانه ها آیین نامه وزارت نیرو وجود دارد که ساخت و ساز در 150 متری روخانه ها انجام شود اما برخی با دور زدن قانون در کنار رودخانه ساخت و ساز می کنند.
وی تاکید کرد: سامانه هشدار سیل مسئله مهمی است که هنوز به صورت عملیاتی در کشور وجود ندارد.
استاد پژوهشگاه زلزله همچنین عنوان کرد: در کشور ما تیم مدیریت بحران دچار ناهماهنگی است در حالی که نیازمند برنامه راهبردی برای مقابله و پیشگیری از حوادث هستیم .
نشست تخصصی مدیریت سیلاب و اطلاعات مکانی عصر سه شنبه توسط سازمان نقشه برداری با حضور جمع کثیری از کارشناسان و متخصصان حوزه آب و سیلاب در سازمان برنامه و بودجه با سخنرانی مصطفی محقق ( هماهنگ کننده ارشد مرکز سازمان ملل متحد برای مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه)، یحیی جمور (معاون فنی سازمان نقشه برداری کشور)، محمد ابراهیم بنی حبیب (عضو هیات علمی دانشگاه تهران) و علیرضا قراگوزلو (مشاور رئیس سازمان نقشه برداری کشور، مهدی زارع (مدیر گروه زلزله شناسی پژوهشگاه بین المللی زلزله)، بهنام سعیدی (سخنگوی سازمان مدیریت بحران) برگزار شد.
زارع با مقایسه بافت تاریخی استان لرستان و زیرساخت های امروزی اظهار کرد: لرستان با 77 پل تاریخی بیشترین پل های تاریخی فلات ایران را دارد. از این تعداد تنها پایه های پل کشکان و پلدختر که توسط انسان دستکاری شده، آسیب دیده است.
زارع افزود: از تمام پل ها از زمان هخامنشی تا ساسانی 75 پل سالم مانده است. اما تمامی پل هایی که در 20 سال گذشته ساخته شده از بین رفته و یا آسیب دیده است.
وی با بیان اینکه ایران دارای اولین تمدن هیدرولیکی و مدیریت آب است، توضیح داد: نیاکان ما آب و طبیعت را متوجه می شدند و طریقه برخورد با آن را می دانستند و فرهنگ سازی در این خصوص ضروری است.
**9465**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي سيل 98 زلزله مهدي زارع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۵۷۳۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتکا صرف به خودروهای بنزین عاملی در بروز ناترازی بنزین

حسن کریمی سنجری کارشناس خودرو و مدیر پروژه خودروهای برقی وزارت صنعت معدن و تجارت در گفت وگو با خبرنگارمهر، درباره علت بروز ناترازی بنزین در کشور و نقش خودروهای داخلی در بروز این مسئله گفت: تقریباً ۱۰۰ درصد خودروهایی که استفاده می‌کنیم خودروهای فسیل سوز هستند و ما جز کشورهایی هستیم که توسعه خودروهای سبز و استفاده کننده از سوخت غیر فسیلی خیلی کم در کشور ما اتفاق افتاده است.

وی در ادامه بیان کرد: مثلاً خودروهای برقی خیلی کم در کشور ما توسعه پیدا کرده است ولی در کشوری مثل چین ۱۰۰ درصد ناوگان حمل و نقل شهری مثل اتوبوس‌ها برقی هستند و از این منظر آنها توسعه یافتگی ۱۰۰ درصد را دارند ولی در کشور ما این اتفاق رخ نداده است.

کریمی سنجری ادامه داد: مسئله دیگری که داریم این است که ما خودروی فرسوده زیاد داریم. مصرف بنزین خودروی‌های فرسوده بیشتر از یک خودروی غیر فرسوده است. علاوه بر این خودروهای غیر فرسوده تکنولوژی قدیمی دارند و خودروهای جدید یک تحول در تکنولوژی موتورشان اتفاق افتاده است با اینکه ما فاصله‌ای زیاد با دنیا از حیث تکنولوژی موتور داریم با همین نگاه در مقایسه با خودروهای فعلی خودروهای فرسوده ما مصرف بالایی دارند.

وی در ادامه بیان کرد: نکته بعدی تأثیر گذار در ناترازی بنزین این است که قیمت سوخت در کشور نا خیلی پایین است بر اساس اعلام شرکت پخش و پالایش ۲۵ هزار تومان قیمت تمام شده بنزین است در حالی که بنزین را چیزی بین هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار تومان به مردم تحویل می‌دهیم و خیلی انگیزه‌ای برای صرفه جویی در سوخت برای مردم وجود ندارد.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه نفوذ کم خودروهای سبز، وجود خودروهای فرسوده و میانگین مصرف بالای سوخت در خودروهای موجود در کشور و قیمت پایین بنزین باعث شده که خیلی انگیزه‌ای برای مدیریت مصرف بر بنزین در کشور وجود نداشته باشد.

این کارشناس خودرو ادامه داد: راه کار غلبه بر این ناترازی این است که دو اقدام مهم انجام دهیم ابتدا اینکه خودروهای برقی در کشور به عنوان یک موضوع مهم مورد توجه سیاست گذاران به ویژه وزارت نفت و وزارت نیرو قرار بگیرد و کمک کنند که خودروهای برقی در کشور توسعه پیدا کنند اما از مسیر درست آن یعنی زیر ساخت آن فراهم شود و ارگانی که جز وظایف آن باشد اقدام به واردات خودروی برقی کند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر شرکت‌های خودروساز باید اقدام به واردات این خودروهای برقی کنند و آنها را جایگزین خودروهای فسیلی کنند و هدف گذاری کنیم که در ۵ سال آینده ناوگان حمل و نقل شهری با کمک وزارت نیرو، وزارت نفت و صنعت خودروسازی برقی کنیم.

کد خبر 6100069 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • ایران جز ۶ کشور دارای توانمندی ساخت تجهیزات شبکه اینترنت است
  • وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ۷ شهر استان قم فردا تحت پوشش فیبر نوری قرار می‌گیرند
  • زارع پور: ظرفیت پهنای باند کشور افزایش یافته است
  • ۷ شهر استان قم فردا تحت پوشش فیبر نوری قرار می‌گیرند
  • زارع‌پور: ظرفیت پهنای باند کشور دو برابر شده است
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید در روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • زارع پور: ظرفیت پهنای باند کشور حدود دو برابر شده است
  • زارع‌پور: ظرفیت پهنای باند کشور حدود دو برابر شده است
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید بین روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • اتکا صرف به خودروهای بنزین عاملی در بروز ناترازی بنزین