Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-09@11:52:41 GMT

تکمیل میزلرزه نیازمند ۵ میلیارد تومان اعتبار

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۲۲۵۷۲

تکمیل میزلرزه نیازمند ۵ میلیارد تومان اعتبار

مجموعه آزمایشگاه‌های پیشرفته مهندسی زلزله وابسته به پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی که از یک دهه قبل روند اجرای ساخت و تجهیز آن آغاز شده و تاکنون برخی از بخش‌ها به بهره‌برداری رسیده است، هنوز به دلیل کمبود اعتبار به‌ ویژه برای تجهیز آزمایشگاه میزلرزه تکمیل نشده است.

به گزارش گروه علم و آموزش ایران اکونومیست، ایران همواره در معرض مخاطرات طبیعی ویرانگری با منشاء زمین‌شناختی یا آب‌وهواشناختی قرار داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بلایای طبیعی مختلفی در ۲ دهه اخیر در این سرزمین روی داده که برخی از آنها آسیب و تلفات جانی و خسارت گسترده اقتصادی دربرداشته اند و در اغلب موارد آثار اجتماعی و اقتصادی ناشی از چنین سوانحی تا سال‌ها بعد از رخداد باقی مانده و بر فرایندهای توسعه اثر منفی گذاشته است.

با توجه به این سابقه اولین جرقه‌های فکری ساخت آزمایشگاه مهندسی زلزله از زمان تاسیس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله؛ یعنی شش‌ ماه بعد از وقوع زمین‌لرزه منجیل و رودبار اوایل دهه ۷۰ خورشیدی مطرح شد.

وقوع این زلزله ۷.۴ ریشتری که اکنون ۳۱ سال از آن می‌گذرد، بار دیگر متخصصان را به فکر تجهیز مراکز مربوطه کشور از جهت مطالعات مرتبط با زلزله در حوزه‌های آموزشی، پژوهشی و آزمایشگاهی انداخت. مشاوره‌ها و رایزنی‌ها برای راه‌اندازی آزمایشگاه‌های زلزله‌ انجام و در نهایت اجرای آن از سال ۹۱ در زمینی به وسعت هفت هزار و ۶۰۰ متر مربع در شمال شرقی تهران در منطقه سوهانک آغاز شد.

زیربنای مرحله اول این مجتمع آزمایشگاهی هشت هزار مترمربع پیش بینی شده است. مرحله دوم این پروژه یش از ۱۲ هزار مترمربع است که شامل بناهای اداری، پژوهشی و پشتیبانی می شود.

این مجموعه آزمایشگاهی که در منطقه غرب آسیا منحصربه‌فرد است، در دنیا نیز نمونه‌های آن بیشتر از ۱۲ یا ۱۳ مورد نیست و برای مطالعات مرتبط با زلزله داده‌های لازمی را برای دانشمندان فراهم می‌کند.

آزمایشگاه کف قوی و دیوار عکس‌العمل

مرتضی بسطامی استادیار گروه مهندسی زلزله شریان‌های حیاتی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله درمورد آزمایشگاه‌های پیشرفته مهندسی زلزله به ایران اکونومیست توضیح داد: این مجموعه آزمایشگاه‌ها از پنج بخش مختلف تشکیل شده است؛ یک بخش آزمایشگاه کف قوی و دیوار عکس العمل است که از آن برای آزمایش بناهای بزرگ استفاده می‌شود.

وی در توضیح موارد آزمایش بناها در این بخش از آزمایشگاه گفت: حتی یک ساختمان چهار طبقه واقعی را می‌توانیم بسازیم و آزمایش کنیم تا مقاومت بنا را در برابر زلزله بسنجیم با کمک جَک‌هایی که در آزمایشگاه هست و می‌تواند حدود ۳۰۰ تن نیرو وارد کند و نیروهای زلزله را بر سازه‌های بتونی، فولادی، نیروگاهی پایه‌های پل‌ها و غیره مشابه‌سازی می‌کند.

دانشیار پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در مورد دیگر بخش‌های این آزمایشگاه توضیح داد: بخش دیگر آزمایشگاه میز لرزه است که هنوز کامل راه‌اندازی نشده است ولی زلزله واقعی را در ۳۰ ثانیه شبیه‌سازی می‌کند. روی میز لرزه یک ساختمان می‌سازیم و اثر آن را روی بنا می‌توانیم ببینیم.

بسطامی افزود: این میز لرزه ۶ درجه آزادی دارد، بیش از سه میلیون پوند قیمت آن است و یکی از بهترین میز لرزه‌های دنیا است. ولی هنوز راه اندازی نشده و مشکل اعتباری دارد شاید با پنج میلیارد تومان اعتبار بتوان آن را راه‌اندازی کرد.

عنوان

وی درمورد بخش های دیگر آزمایشگاه اظهار داشت: آزمایشگاه ژئوتکنیک، سانتریفیوژ و آزمایشگاه سازه را هم داریم که سانتریفیوژ و کف قوی راه‌اندازی شده است البته آزمایشگاه ژئوتکنیک آماده است و فقط باید تجهیزات آن از مجموعه آزمایشگاهی پژوهشگاه دیگری در نیاوران به این آزمایشگاه منتقل شود.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی افزود: آزمایشگاه سانتریفیوژ ژئوتکنیکی نیز برای آزمایش‌های مربوط به خاک یا سازه‌های داخل خاک استفاده می‌شود؛ مانند خط لوله و تونل که شتاب زلزله را روی این سازه‌ها می‌سنجد.

بسطامی در مورد آزمایشگاه ژئوتکنیک نیز اظهار داشت: این آزمایشگاه برای مطالعات تجربی و آزمایشگاهی و مدل‌سازی‌های فیزیکی رفتار مصالح خاکی هنگام زلزله و تعیین عوامل مورد نیاز طراحی ایمن در برابر زلزله با سه دسته آزمایشگاهی، مدل‌سازی فیزیکی و تجهیزات صحرایی ژئوفیزیکی ساخته شده و توانایی انجام انواع آزمایش‌های پژوهشی و ارائه خدمات در بخش صنعت را دارد.

وی در مورد آزمایشگاه‌های سازه نیز گفت: آزمایشگاه سازه توانایی انجام اکثر آزمایش‌های استاتیکی و دینامیکی سازه‌ها، آزمایش‌های مخرب و غیرمخرب در محل را دارد.

دانشیار پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله درمورد فعالیت‌های اخیر این آزمایشگاه نیز توضیح داد: آزمایش هایی را از جهت مقاومت در برابر زلزله برای یک برج تهران انجام داده‌ایم و آمادگی انجام آزمایش هایی از دست برای سایر ساختمان ها را داریم. 

بسطامی توضیح داد: استانداردهای ساخت این برج‌ها استانداردهای سخت‌گیرانه‌ای است، ما به شکل‌های مختلف آنها را آزمایش کرده ایم تا ضدزلزله باشد. یک ساختمان بتون ارمه نیز در حال آزمایش و بررسی است.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: اجزای سازه ، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ، زلزله

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: اجزای سازه پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله مجموعه آزمایشگاه آزمایشگاه ها راه اندازی میز لرزه سازه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۲۲۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتقای راههای سیستان و بلوچستان به بزرگراه نیازمند حداقل حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار

ایسنا/سیستان و بلوچستان دبیر شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان گفت: ارتقای تمامی محورهای این استان به بزرگراه نیازمند حداقل حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است.

عطاء اله اکبری در گفت وگو با ایسنا، افزود: طول کلی کریدورهای اصلی استان یک هزار و ۵۵۸ کیلومتر است که تاکنون در این مسیرها ۶۲۸ کیلومتر بزرگراه احداث شده است و همچنین در حال حاضر عملیات ساخت ۴۹۸ کیلومتر باند دوم نیز در حال انجام است.

وی با اشاره به اهمیت بزرگراه در توسعه این استان گفت: هم مرز بودن این استان با کشورهای پاکستان و افغانستان در شرق از یک سو و دسترسی به آب‌های آزاد دریای عمان در جنوب از سوی دیگر بهره‌مندی از منطقه آزاد تجاری - صنعتی چابهار، منطقه ویژه اقتصادی سیستان و بازارچه‌های مرزی در طول نوار مرزی راه را برای نقش آفرینی استان در تجارت، ترانزیت خارجی و مبادلات مرزی فراهم ساخته اما راه‌های این خطه بویژه محور چابهار- میلک در تراز این میزان ترانزیت نیست و برای تسهیل در تجارت توسعه شبکه بزرگراهی استان حائز اهمیت است.

دبیر شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: بهبود وضعیت راه‌های ارتباطی در سیستان و بلوچستان تضمین کننده اقتصاد این منطقه است زیرا باعث تسریع حمل و نقل جاده‌ای و ارتباط تجاری- ترانزیتی مثبت با کشورهای همسایه به ویژه افغانستان و پاکستان می شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اعتبار ۷ هزار میلیاردی برای تکمیل پروژه بزرگراه شمالی کرج
  • اعتبارات شهرستان‌ها کفاف تکمیل پروژه‌ها را نمی‌دهد
  • جوابیه غذا و دارو در خصوص روغن های تاریخ مصرف گذشته
  • کتاب «شناسایی آسیب‌ سازه‌ها» در اردبیل منتشر شد
  • استخرهای شنا در آذربایجان شرقی نیازمند بازسازی اساسی هستند
  • ارتقای راههای سیستان و بلوچستان به بزرگراه نیازمند حداقل حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار
  • ساخت یادمان شهدای گناباد نیازمند تامین اعتبار است
  • افزایش توان ارائه خدمات فنی مهندسی با بهره‌برداری از فناوری‌های نوین در استان‌ها
  • افزایش توان ارایه خدمات فنی و مهندسی با بهره‌برداری از فناوری‌های نوین در استان‌ها
  • تکمیل اسکله رو- رو امیرآباد ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار می خواهد